ANKILOGLOSIJA IN TEŽAVE PRI DOJENJU - Andreja Valcl (The Society for Children with Metabolic Disorders, 2022)
Ankiloglosija je prirojena anomalija, za katero je značilna kratka podjezična vez (frenulum), ki lahko ovira gibanje jezika in s tem povzroča težave pri dojenju. Definicija anomalije ni enotna, mnenja o kliničnem pomenu in zdravljenju ankiloglosije pa so različna. Kratko podjezično vez ima približno 0,1-12,1 % dojenčkov. Ankiloglosija lahko povzroča težave pri hranjenju, požiranju in govorjenju. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča izključno dojenje prvih šest mesecev življenja. Da bi dosegli ta cilj, moramo prepoznati dojenčke, ki imajo težave pri dojenju. Težave pri dojenju ima približno 25-44 % dojenčkov z ankiloglosijo. Razrešimo jih lahko že s pravilnim svetovanjem, ob neuspešnosti svetovanja pa s preprostim posegom prekinitve kratke podjezične vezi - frenulotomijo.