İmplant Üstü Protezlerde Ölçü Yöntemleri ve Ölçü Doğruluğunu Etkileyen Faktörler - İlayda Ruhi; Kadriye Funda Akaltan (Selcuk University Press, 2024)
Günümüzde dental implantlar doğal dişlerin yerine geçebilecek en iyi seçenektir. İmplant destekli protetik restorasyonlarda pasif uyum tedavinin başarısı için en önemli faktördür. Pasif uyumlu implant destekli restorasyonlar, doğru ölçü tekniği ve uygun ölçü materyali kullanılarak doğru ölçü alınması, dişlerin komşu yapılarla ilişkilerinin doğru belirlenmesi ve ağız içi yapıların modele doğru aktarılması ile sağlanabilir. Ölçünün doğruluğu, ölçü materyalinden, kullanılan ölçü yönteminden, implantın pozisyonu, açısı ve derinliğinden, kullanılan alçının boyutsal stabilitesinden, kullanılan day sisteminden ve ölçü kopinglerinin uzunluğundan etkilenir. İmplant üstü ölçü yöntemleri geleneksel ve dijital olarak ikiye ayrılabilir. Bu derlemede implant üstü ölçü yöntemlerinin implant sayısı, ölçü materyalleri, splint materyali, koping tasarımı, implant açısı ve implant-abutment bağlantı şekli yönleriyle karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır.