تبیین مولفه‌های دانشکده معماری کارآفرین - امید بداقلو; حامد بیتی; مینو قره بگلو; محمدعلی بنی هاشمی (Institute for Research and Planning in Higher Education, 2024)
هدف: هدف اصلی از اجرای پژوهش حاضر، کشف مولفه‌های کارآفرینی دانشگاه‌ها و چگونگی کاربست آن‌ها در دانشکده‌های معماری جهت تبدیل شدن به دانشکده‌های معماری کارآفرین بود.روش پژوهش: این پژوهش کیفی با استفاده از دو روش تحلیل محتوای کیفی و پس‌کاوی اجرا شد. ابزار گردآوری اطلاعات استفاده از مصاحبه با پرسشنامه باز پاسخ بود. بر این اساس، با رویکرد نمونه‌گیری هدفمند، اساتید عضو هیئت علمی دانشگاه‌های استان آذربایجان شرقی با سابقه کاری و پژوهشی بالای 7 سال انتخاب شدند. در نهایت با مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند با 26 نفر اشباع نظری در نفر دوازدهم حاصل شد. تحلیل مصاحبه‌ها با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی انجام گرفت.یافته‌ها: پس از استخراج و دسته‌بندی موضوعی، سه حوزه کلان و 19 مقوله خرد شناسایی شد که تعداد 2 مقوله از این 19 مقوله خرد بعنوان مقوله‌های هسته در هر حوزه مطرح شدند. مقوله‌های هسته شامل تفکر حرفه‌مند، ذات کارآفرین، آموزش مهارت‌محور، منابع مالی مستقل و زاینده، کالبد پویا و گستره ارتباطی در سه حوزه رفتاری، ساختاری و محیطی طبقه‌بندی شدند.نتیجه‌گیری: با توجه به مقوله‌های فوق و مجموعه مقولات مطرح شده در پژوهش، آموزش کارآفرینی، ارتباط بهتر با بازار کار، پرورش معماران کارآفرین و معماران حرفه ای را در سطح دانشکده‌های معماری و جامعه حاصل می‌شود.کلیدواژه‏ها: کارآفرینی، دانشکده کارآفرین، کارآفرینی معماری، حرفه معماری، آموزش معماری