تحلیلی بر تاثیر جهت گیری سر و گردن بر پارامترهای بیومکانیکی آسیب سر در بوکس - ندا بروشک; حسن خوشنودی; مصطفی رستمی; رضا سارنگ (Shahid Beheshti University of Medical Sciences, 2021)
مقدمه و اهداف: صدمات مغزی در اثر شتاب‌های خطی و چرخشی سر و گردن ایجاد می‌شود. از طرفی جهت‌گیری سر و گردن هنگام ضربه نیز، یکی از عوامل تعیین کننده‌ی نوع و شدت آسیب‌های مغزی است که در مطالعات گذشته، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین هدف از این مطالعه تحلیلی بر تاثیر جهت‌گیری سر و گردن بر پارامترهای بیومکانیکی آسیب سر در بوکس بود.مواد و روش ها: در این پژوهش، جهت بررسی تاثیر جهت‌گیری سر و گردن بر شتاب‌های خطی و چرخشی سر هنگام ضربه‌ی مشت در بوکس، از روش شبیه سازی کامپیوتری استفاده شد. بدین صورت که در ابتدا مدلی مناسب از سر و گردن و ضربه مشت در نرم افزار آدامز شبیه سازی گردید. سپس برای تعیین جهت‌گیری سر و گردن از روش سینماتیک معکوس و زوایای اویلر ZXZ استفاده گردید.یافته ها: یافته ها نشان داد که شتاب خطی و شتاب چرخشی بیشینه در حالت مرجع (وضعیت آناتومیکی گردن) به ترتیب g75 و  4036 می‌باشد. جهت‌گیری سر و گردن در صفحه ساجیتال بر اندازه شتاب‌های خطی و چرخشی تأثیری نداشت. در حالی‌که با افزایش زاویه جهت‌گیری سر و گردن در صفحه فرونتال، اندازه شتاب‌های خطی  و چرخشی کاهش یافت.نتیجه گیری: به نظر می‌رسد که تنها شتاب چرخشی علت آسیب مغزی در بوکس است که با افزایش زاویه جهت‌گیری سر و گردن هنگام ضربه در صفحه فرونتال از شدت آن کاهش می‌یابد. بنابراین می‌توان گفت که ﺑﺎ ﺗﺸﺨﻴﺺ پارامترهای بیومکانیکی مرتبط با آﺳﻴﺐ سر و عوامل تأثیرگذار بر آن ﻣﻲﺗﻮان ﻣﻴﺰان ﺷﺪت آﺳﻴﺐ و ﻋﻮاﻣﻞ ﺧﻄﺮزای ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ آن را ﭘﻴﺶﺑﻴﻨﻲ ﻛﺮد و ﺑﺮای توانبخشی، راﻫﻜﺎرﻫﺎی ﻣﺮﺗﺒﻂ ﺑﺎ آن را اﺟﺮا ﻧﻤﻮد.