Türkçe Derslerinde Akıllı Tahta Kullanımına Yönelik Öğretmen Görüşleri - Yakup ALAN (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2020)
Türkçe öğretmenlerinin, Türkçe derslerinde akıllı tahta kullanımına yönelik görüşlerini tespit etmek amacıyla hazırlanan bu çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim kullanılmıştır. Araştırma, 2019 yılında 15 farklı ilde görev yapan 30 Türkçe öğretmeniyle yürütülmüştür. Çalışmanın verileri araştırmacı tarafından hazırlanan ve alanında uzman akademisyenlerden (3 Türkçe eğitimi uzmanı, 1 ölçme değerlendirme uzmanı) görüş alınarak son hâli verilen yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler üzerinden kodlamalar yapılmış ve veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Öğretmenlerden elde edilen verilerden hareketle; Türkçe derslerinde akıllı tahta kullanımının öğretmen ve öğrenci performansına etkisi, sınıf yönetimine etkisi, akıllı tahtaların Türkçe dersine katkısı, ders kitabı ile uyumu, en çok kullanıldığı beceri ve kullanılmadığı becerilere yönelik görüşler sunulmuştur. Çalışma sonucunda; akıllı tahta kullanımının öğretmen ve öğrencilerin performansını artırdığı, akıllı tahtaların ders kitabı ile uyumlu olduğu, akıllı tahta kullanımının Türkçe dersine katkı sağladığı ve tüm becerilerin öğretiminde akıllı tahtaların büyük oranda kullanıldığı ortaya çıkmıştır.