F. Hermanni, Das Böse und die Theodizee. Eine philosophisch - theologische Grundlegung, - Marek Marczewski (Jesuit University Ignatianum in Krakow, 2017)
"Jeśli zachwyt i przerażenie stanowią początek wszelkich teorii, wtedy zło należy do ich najbardziej prawłaściwych przedmiotów. Zachwycające i przerażające doświadczenia zła (Böse) i nieszczęścia (Übel) stawia całą masę pytań dotyczących istoty i bytowego charakteru czegoś złego (Schlechte), jego pochodzenia i przezwyciężenia, jego stanowiska i celu w całości bytującego oraz jego stosunku do podstawy bytującego. Co znaczy w ogóle «być złym»? Skąd pochodzi coś złego i jak długo będzie trwać? Czy jest ono zupełnie i ostatecznie złe, czy może być do czegoś też dobre, do czego mogłoby ono być dobre? Jak ma się sprawa zła przed Bogiem? Jeśli byłby On Bogiem dobrym i wystaraczająco silnym byłby w stanie zapobiec złu? Dlaczego faktyczność zła mówi przeciw egzystencji Boga?"