Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ve Astım Yorgunluk Ölçeği'nin Geçerlilik ve Güvenirliği - Selda Arslan; Gürsel Öztunç (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2013)
Amaç: Bu çalışmanın amacı Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı KOAH ve Astım Yorgunluk Ölçeği'nin COPD and Asthma FatigueScale KOAH ve astımlı bireylerde geçerlilik ve güvenirliğini değerlendirmektir.Yöntem: Metodolojik bir çalışmadır. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve astım tanısı alan, hastalık açısından stabil dönemde olan, 18yaşından büyük, rastgele örneklem yöntemiyle seçilen 200 hastaya ölçek uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde bağımlı gruplarda ttesti, Pearson korelasyon ve faktör analizleri kullanılmıştır. Çalışmada etik kurul onayı ile bireylerden yazılı bilgilendirilmiş izin formualınmıştır.Bulgular: Ölçeğin dil geçerliliğinde çeviri-geri çeviri yapıldı ve uzman görüşlerinin uyumlu olduğu saptandı. Kronik Obstrüktif AkciğerHastalığı ve Astım Yorgunluk Ölçeği'nin Türkçe sürümünün iç tutarlılık güvenirlik katsayısı 0.926'dır. Açıklayıcı faktör analizine göre toplam varyansın %71.3'ü açıklanmaktadır. Doğrulayıcı faktör analizisonucunda, ölçeğin model uyum indeksleri olması gereken sınır aralığında bulundu. Ölçeğin test-tekrar test güvenirliğinde birinci ve ikinci ölçüm arasında fark olmadığı belirlendi p>0.05 . Sonuç: Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı ve Astım Yorgunluk Ölçeği'nin KOAH ve astımı olan bireylerin yorgunluk durumunu değerlendirmede Türkçe için güvenilir olduğu belirlendi. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı ve astımı olan bireylerin yorgunluk durumunu belirlemek ve hemşirelik girişimlerini buna göre planlamak için bu ölçeğinkullanılması önerilmektedir