تأثیر ورزش بر علائم افسردگی پس از زایمان - ساره سعیدی (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: اختلالات خلقی از جمله افسردگی، شایعترین و مهمترین اختلالات روانی در دوره پس از زایمان است و شیوع آن پس از زایمان بالا گزارش شده است. از طرفی افسردگی پس از زایمان، سلامت مادر را به خطر انداخته و اثرات منفی در تکامل نوزاد دارد و درمان آن از اهمیت بسزایی برخوردار است، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر ورزش بر افسردگی پس از زایمان انجام شد. روش‌کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسوکور در سال 1388 بر روی 40 زن افسرده نخست زا در هفته 6-8 پس از زایمان انجام شد.افراد بر اساس سطح انگیزش به فعالیت بدنی، در دو گروه 20 نفره تجربی و کنترل قرار گرفتند. برنامه ورزشی برای 45 دقیقه، 3 جلسه در هفته به مدت 12 هفته انجام شد. افسردگی پس از زایمان با استفاده از مقیاس ادینبورگ ارزیابی شد. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 17) و آزمون‌های آماری تی زوج نمونه‌ای و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: افراد دو گروه از نظر میزان افسردگی پس از زایمان پس از برنامه‌ ورزشی تفاوت آماری معنی داری داشتند (01/0=p) و کاهش معنی داری در میزان افسردگی زنان گروه تجربی مشاهده شد (02/0=p). نتیجه‌گیری: ورزش به عنوان یک مداخله درمانی مناسب، غیر تهاجمی، با هزینه ها و خطرات جانبی کمتر نسبت به دارو درمانی می تواند به عنوان یکی از بهترین روش های مؤثر مداخله ای در کنار داروهای ضد افسردگی و روان درمانی به کار رود.