Ana Dili Eğitimi Dergisi'nde Yayınlanan Makalelerin Anahtar Kelimeleri Üzerine Betimsel Bir Analiz - Zeynep CİN ŞEKER (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2020)
Bu çalışmada Türkçe eğitimi alanında yayımlanan ilk bilimsel dergi olma özelliği gösteren Ana Dili Eğitimi Dergisi'nde yayınlanan 335 makalenin anahtar kelimeleri betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırmada nitel araştırma deseni tercih edilmiştir. Veriler doküman incelemesi ile toplamış ve betimsel analizle incelenmiştir. İlk olarak makalelerde kullanılan anahtar keklimeler tespit edilmiş ve bu kelimeler belirlenen temalar altında frekans değerleri ile birlikte sunulmuştur. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre en çok kullanılan anahtar kelimelerin Türkçe eğitimi/yabancılara Türkçe öğretimi/dil öğretimi konu alanları ile ilgili olduğu görülmüştür. Temel dil becerileri ile ilgili anahtar kelimelerin okuma ve yazma becerilerinde yoğunlaştığı, dinleme ve konuşma becerisine yönelik kelimelerin ise az olduğu belirlenmiştir. Makalelerde, metin/metin çözümleme ve dil bilgisi/dilbilim ile ilgili anahtar kelimelerin de sık kullanıldığı tespit edilmiştir. Söz varlığı, öğretmen/öğretmen adayı/öğrenci/ebeveyn, drama/tiyatro, değer, çocuk edebiyatı alanlarına yönelik anahtar kelimelerin ise diğer temalara oranla daha az olduğu sonucuna ulaşılmıştır