Meninės gimnastikos sportininkių varžybų laikotarpio rengimo ir parengtumo sąveika - Renata Rutkauskaitė (Lithuanian Sports University, 2018)
Meninės gimnastikos atstovių sportinės specializacijos etapu didėja krūviai, o kartu su jais didėja ir sportininkių funk- cinio, techninio bei atletinio parengtumo reikalavimai. Nuolat augant sudėtingos koordinacijos šakų sportininkų ren- gimo krūviams, kyla klausimas, koks krūvis turėtų būti optimalus. Meninės gimnastikos krūvių ir sportinio parengtumo sąveika yra neanalizuota. Tyrimas atliktas nagrinėjant penkių Kauno gimnastikos sporto mokyklos varžybų laikotarpio rengimo programų veiksmingumą, kuris buvo nustatomas stebint 25 gimnasčių (po 5 kiekvienoje rengimo programoje) sportinius rezultatus. Nustatyta, kad per 24 savaičių varžybų laikotarpį sportininkės atliko 183-309 valandų krūvį. Veiksmingose rengimo programose taikyti optimalieji krūviai (po 239 ir 270 h). Veiksmingumą neigiamai paveikė ir per dideli, ir per maži krūviai. Veiksmingose rengimo programose dominavo du rengimo komponentai: varžybinių pratimų (31,26%) (Медведева, 2001, 2002; Martin et al., 1991) ir atskirų elementų (30,13%) tobulinimas. Varžybinių pratimų tobulinimas dominavo ir mažiausiai veiksmingose rengimo programose (32,55 ir 34,39%). Lyginant su paren- giamuoju laikotarpiu (Rutkauskaitė, Skarbalius, 2003), sumažėjo choreograﬁjai skirtas laikas veiksmingose rengimo programose (nuo 31 iki 26%). Koreliacinė analizė (r = -0,48, r = -0,83, r = -0,73, r = -0,66) parodė, kad daugelyje rengimo programų techninio rengimo rūšys (varžybinių pratimų ir atskirų elementų tobulinimas) kompensavo viena kitą. Neigiama techninio rengimo rūšių ir ﬁzinio rengimo koreliacija patvirtina teiginį, kad atliekant varžybinius pratimus savaime didėja šio amžiaus gimnasčių ﬁzinio rengimo krūviai. Nagrinėtose rengimo programose nustatyti du krūvio kilimo momentai per varžybų mikrociklą (savaitės 2-ą ir 5-ą dieną). Varžybų mikrociklo metu nustatyta antroji krūvių kilimo banga leido suformuluoti kitą mokslinę problemą: ar pakanka 24 valandų sportininkei visiškai atsigauti po intensyvių treniruočių krūvių, kad būtų pasiekti geriausi sportiniai rezultatai varžybų metu. Raktažodžiai: meninė gimnastika, varžybų laikotarpis, sportininkų rengimas ir parengtumas.