بررسی رفتارهای پیشگیری کننده از کرونا بر اساس الگوی اعتقاد بهداشتی - لیلا تیموری یگانه; حسن کرمی (Mashhad University of Medical Sciences, 2021)
زمینه و هدف: بیماری کووید-۱۹ که به ‌شکل عمومی به آن کرونا نیز می‌گویند، یک بیماری‌ عفونی حاد تنفسی است که بر اثر یک نوع جدید از خانواده کرونا ویروسها به‌نام  Covid-19ایجاد می‌شود. این ویروس، دستگاه تنفس را تحت تأثیر قرار می‌دهد و می‌تواند با سردرد و تب نیز همراه باشد و تا چند روز به‌طول می‌انجامد. مطالعه حاضر با هدف بررسی الگوی اعتقاد بهداشتی رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری کووید-19 در مردم شهر کرمانشاه صورت گرفت.مواد و روش‌ها: این مطالعه توصیفی - تحلیلی (مقطعی) در سال 1399 بر روی 500 نفر از مردم شهر کرمانشاه انجام شد. نمونهها به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق‌ساخته روش پایلوت مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی، جمع‌آوری شدند. دادهها با استفاده از آزمونهای ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.یافته‌ها: بر اساس نتایج ضریب همبستگی، قوی‌ترین همبستگی بین سازه موانع درک شده گزارش شد که در خصوص رفتار، قوی‌ترین همبستگی بین منافع حساسیت شده با رفتار مشاهده گردید. نتایج آنالیز رگرسیون خطی مقدار 17% از واریانس رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری کووید-19 را پیش‌بینی نمود که در این میان حساسیت درک شده (593/0) قوی‌ترین پیش‌بینی بود.نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه کاربرد الگوی اعتقاد بهداشتی را در پیشگویی رفتار پیشگیری از ابتلاء به کووید-19 به شکل قوی نشان داد و به‌نظر میرسد میتوان از این الگو در تدوین برنامههای آموزشی و تکنیکهای مداخله‌ای جهت تغییر نگرش و رفتار مردم استفاده نمود.