Kesan metodologi TRIZ terhadap kemahiran penyelesaian masalah dalam kalangan pelajar komputeran - Nurkhuzaimah Fazreen Mohd Jalaluddin; Che Soh Said (Pejabat Karang Mengarang UPSI, 2022)
Kemahiran penyelesaian masalah adalah suatu kemahiran yang diperlukan di semua peringkat umur bagi membolehkan penyelesaian masalah dalam pelbagai perkara sama ada dalam kehidupan sehari-harian mahupun bidang pembelajaran dan pekerjaan. Dalam konteks keperluan kemahiran penyelesaian masalah yang diperlukan oleh para pelajar kemahiran penyelesaian masalah ini berhubung kait dengan proses kognitif dan meta kognitif seperti penaakulan, pemahaman, pengumpulan maklumat, menganalisis, membuat penyelesaian, membuat keputusan, merancang, meninjau dan menilai. Justeru itu, kajian ini bertujuan mengkaji mengenai kesan penggunaan metodologi TRIZ sebagai metod penyelesaian masalah terhadap kemahiran penyelesaian masalah dalam kalangan pelajar komputeran. Selain itu, kajian ini juga meliputi kesan perbezaan penggunaan metodologi TRIZ terhadap kemahiran penyelesaian masalah dalam kalangan pelajar komputeran yang berbeza tahap peribadi inovatif. Pendekatan eksperimen kuasi dan analisis teks telah diaplikasikan. Seramai 41 orang pelajar komputeran terlibat dalam kajian ini. Instrumen yang digunakan dalam kajian ini adalah soal selidik Computational Thinking Scale, Problem Solving Inventory, Personal Innovativeness in the Domain of Information Technology dan borang tinjauan persepsi terhadap metodologi penyelesaian masalah TRIZ. Data dianalisis dengan menggunakan ujian pra dan ujian pasca bagi analisis soalan soal selidik dan analisis tematik bagi analisis teks. Hasil dapatan kajian, memaparkan bahawa metodologi TRIZ berupaya membantu pelajar untuk menyelesaikan masalah dalam bidang teknologi maklumat dan sains komputer. Kesimpulannya, jelas membuktikan bahawa metodologi TRIZ berpotensi untuk meningkatkan kemahiran penyelesaian masalah dalam kalangan pelajar komputeran.   Abstract Problem solving skills are essential ability in all stages of age to making able problem solving in numerous circumstances in daily lives neither in education nor profession. In problem solving skills requirement context, students are required to have these skills connected to the process of cognitive and metacognitive such as reasoning, comprehension, information gathering, analysis, solution making, decision making, planning, reviewing, and evaluating. Hence, this study aims to examine the effect of using TRIZ methodology as a problem solving method towards problem solving skills among computing students. Other than that, this study also includes the different effects of TRIZ usage towards problem solving skills with different levels of innovative personalities among computing students.  Quasi-experimental approach together with text analysis has been applied. A total of 41 computing students involved in this study. Instruments used in this study consist of a questionnaire Computational Thinking Scale, Problem Solving Inventory, Personal Innovativeness in the Domain of Information Technology, and a survey form on TRIZ problem solving methodology.  Data were analysed using pre-test and post-test analysis for questionnaire and thematic analysis for text analysis. The findings indicate that TRIZ methodology has been proven to help problem solving skills among students in information technology and computer science.  In conclusion, it is clearly proven that the TRIZ methodology has the potential to improve problem solving skills among computing students.