بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد در مورد پاپ اسمیر در سال 1388 - زهرا عابدیان; ملیحه درمحمدی (Mashhad University of Medical Sciences, 2013)
مقدمه: بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، عامل 25 درصد مرگ و میرهای زنان، تومورهای بدخیم است که 18 درصد آنها، به علت سرطان دهانه رحم می باشد. در ایران نیز سرطان دهانه رحم، یکی از سرطان های شایع در زنان است و پس از بیماری های قلبی و حوادث، سومین علت مرگ و میر می باشد. پاپ اسمیر مؤثرترین روش غربالگری سرطان دهانه رحم است، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد زنان در مورد پاپ اسمیر انجام شد. روش‌کار: این مطالعه توصیفی در سال 1388 بر روی 300 زن 65-15 ساله سالم و بدون سابقه سرطان دهانه رحم در خود و خانواده شان انجام شد. نمونه گیری به صورت چند مرحله ای انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود که توسط زنان تکمیل شد. روایی پرسشنامه از طریق روایی محتوا و پایایی آن به روش پایایی هم ارز تعیین شد. داده ها پس از گردآوری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 5/14) و آزمون های آماری توصیفی با ضریب اطمینان 95%  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته‌ها: 41 نفر (8/13%) از افراد مورد مطالعه سطح آگاهی خوب، 178 نفر (4/59%) آگاهی متوسط و 80 نفر (8/26%) آگاهی ضعیف در مورد پاپ اسمیر داشتند. 162 نفر (54%) ازواحدهای پژوهش عملکرد خوب، 12 نفر (4%) عملکرد متوسط و 124 نفر (3/41%) عملکرد ضعیف داشتند. 241 نفر (2/80%) ازواحدهای پژوهش نگرش مثبت، 57 نفر (1/19%) نگرش بی نظر و 2 نفر (7/0%) نگرش منفی نسبت به آزمایش پاپ اسمیر داشتند. مهمترین عامل محرک جهت انجام آزمایش پاپ اسمیر توصیه پرسنل بهداشتی درمانی (5/31%) و بعد از آن توصیه پزشک (8/19%) و پیشگیری از سرطان (4/6%) ذکر شد. نتیجه‌گیری: با توجه به عملکرد ضعیف حدود نیمی از افراد در انجام پاپ اسمیر و از آنجایی که نگرش اکثر واحدهای پژوهش نسبت به انجام پاپ اسمیر مثبت بود ولی سطح آگاهی متوسط داشتند، لذا ارائه راهکارهایی جهت افزایش سطح آگاهی افراد در بالا بردن سطح عملکرد زنان ضروری به نظر می رسد.