Historie pedagogicko-psychologického poradenství - Rudolf Kohoutek (Czech Pedagogical Society, 2018)
Studie se zabývá historií pedagogicko-psychologické poradenské péče v Evropě. Za zakladatele tohoto poradenství označuje Francise Galtona. Srovnává pedagogicko-psychologické poradenství s poradenstvím pro volbu povolání, které vzniklo v r. 1908 v Bostonu. Zvláštní pozornost je věnována vývoji pedagogicko-psychologického poradenství v Čechách, na Moravě a na Slovensku.