ارتباط بین متغیرهای دموگرافیک، اقتصادی- اجتماعی و مرتبط با سطح سلامت با تقاضای ویزیت پزشک عمومی در شهر اصفهان در سال‌های 95-94 - امیر جهان بین; فرزانه محمدی; محمدرضا رضایتمند (Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences, 2019)
بالا بودن هزینه‌ها در بخش بهداشت و درمان باعث شده است تا سیاست گذران برای مدیریت صحیح‌تر هزینه‌ها به اجرای سیستم ارجاع بپردازند. با توجه به اینکه پزشک عمومی در سیستم ارجاع اهمیت زیادی دارد، می‌توان با تعیین ارتباط بین متغیرهای مختلف وابسته به مراجعه‌کنندگان (دموگرافیک، اقتصادی اجتماعی و مرتبط با سطح سلامت) با تقاضای ویزیت پزشک عمومی، به ارائه اطلاعات مفید برای سیاست‌گذار نسبت به تنظیم نقش پزشک خانواده و دستیابی به یک نظام ارجاع کارآمد اقدام کرد. این مطالعه، یک مطالعه کاربردی،کمی و مقطعی می‌باشد. جامعه آماری افراد مراجعه‌کننده به پزشک عمومی در سال 95-94 در شهر اصفهان بود. 425 نفر اندازه نمونه برای این مطالعه محاسبه و با استفاده از  ابزار پرسشنامه به جمع‌آوری اطلاعات اقدام شد. با توجه به اینکه متغیر پاسخ کمی گسسته می‌باشد، از مدل داده‌های شمارشی برای تحلیل استفاده شد. برای تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS 22 استفاده گردید.  میزان مراجعه خانم‌ها نسبت به آقایان به‌طور متوسط 15 درصد بیشتر، میزان مراجعه در افراد مجرد به‌طور متوسط 17 درصد کمتر از افراد متأهل و سطح درآمدی خانوار بر روی تقاضای ویزیت پزشک عمومی تأثیری معنادار داشت. سطوح سلامتی و تعداد بیماری قبلی هر دو با مقدار احتمال (P-Value)، 0001/0>  معنادار بودند. با توجه به اینکه افراد دارای سطح سلامتی بدتر و دارای بیماری مزمن قبلی، خانم‌ها و متأهلین بیشتر به پزشک عمومی مراجعه کرده‌اند، می‌توان پیشنهاد نمود تا آموزش کافی برای افراد دارای بار مراجعه بالا از طرف پزشک خانواده برای کاهش مراجعه داده شود.