Obsahová analýza tématu evoluce člověka v českých učebnicích přírodopisu a biologie - Radka Marta Dvořáková; Karolína Absolonová (Karolinum Press, 2017)
Tento článek se zabývá obsahovou analýzou tématu evoluce člověka v 18 českých učebnicích přírodopisu / biologie a souhrnech gymnaziální látky. Analýza cílí na tři klíčové oblasti - pojetí našeho druhu vůči zbytku živé přírody, pojetí evolučního vývoje člověka a druhovou analýzu. Upozorňuje na řadu zastaralých informací a chyb, které učebnice a souhrny obsahují a které mohou komplikovat relevantní pochopení tématu, jako je kupříkladu čistě lineární schéma evolučního vývoje, prezentování našeho vlastního druhu jako vrcholu evolučního vývoje a / nebo nejdokonalejšího tvora nebo vyčleňování taxonu H. sapiens sapiens vedle druhu H. sapiens.