Роль і значення "шкіл здоров'я" у формуванні світогляду школярів - Тетяна Єрмакова (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Розкрито поняття "педагогічна валеологія", "педагогіка здоров'я", "здоров'язберігальна педагогіка". Вивчено та розкрито особливості впливу "Шкіл здоров'я" на формування здорового способу життя школярів. Проаналізовано основні компоненти моделі "Школи здоров'я". Виявлено, що "Школа розуміння", "Школа розвитку", "Школа діалогу культур" працювали за авторськими програмами розвитку дитини й ґрунтувалися на ідеях відомих педагогів-гуманістів минулого та сучасних концепціях розвивальної освіти, діалогічного навчання, особистісно орієнтованого підходу. Визначено особливості роботи шкіл, основні вимоги та напрями реалізації вальдорфської системи здоров'язбереження школярів. Виявлено недоліки, які заважали впровадженню в практику та розвитку ідей формування здорового способу життя учнів.