Аналітичний огляд міжнародного досвіду з формування та реалізації освітніх програм у системі антидопінгової діяльності в спорті - Kateryna Koval; Myroslav Dutchak (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2024)
Вступ. Сучасне осмислення наявних проблем і механізмів їх розвʼязання на матеріалі кращих узірців на національному рівні дає змогу розробити та втілити відповідні програми в Україні. Мета дослідження - вивчити особливості формування й реалізації освітніх програм у державах із високою ефективністю функціонування системи антидопінгової діяльності в спорті. Методи дослідження - теоретичний аналіз наукової літератури, інформаційних ресурсів мережі «Інтернет» і документальних матеріалів; компаративний аналіз. Результати. Аналіз успішності імплементації Міжнародної конвенції ЮНЕСКО про боротьбу з допінгом у спорті та Антидопінгової конвенції Ради Європи в різних країнах засвідчив, що до держав із високою ефективністю функціонування системи антидопінгової діяльності в спорті належать Великобританія, Франція, Німеччина й Польща. Тут провідну роль у формуванні та реалізації відповідних освітніх програм відіграють національні антидопінгові організації, що тісно співпрацюють з органами влади, спортивними федераціями, науковими установами, закладами освіти тощо. Такі освітні програми спрямовуються на підтримування культури «чистого спорту» й запобігання використанню спортсменами допінгу через виховання моральної стійкості й усвідомлення наслідків порушень. У сучасних умовах освітні антидопінгові програми об'єднують як офлайн, так і онлайн-заняття на відповідних інтернет-платформах, мобільних додатках. Домінуючими стають гейміфікації та моделювання реальних ситуацій для забезпечення інтерактивності навчання. Показниками успішності реалізації освітніх програм визначено зниження кількості порушень антидопінгових правил та підвищення рівня обізнаності серед спортсменів. Висновок. Передовий міжнародний досвід формування й реалізації освітніх програм у системі антидопінгової діяльності в спорті характеризується багатогранністю та містить спільні ознаки для забезпечення чистоти спорту. Утілення його в Україні є перспективним і потребує подальших досліджень.