Rola ojca w opiniach młodzieży dokonującej pierwszych wyborów edukacyjno-zawodowych - Ewa Jaglarz (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego, 2019)
W artykule została ukazana problematyka roli, znaczenia ojca w pierwszych wyborach edukacyjno-zawodowych podejmowanych przez młodzież kończącą kształcenie podstawowe. Dlatego też oprócz omówionych czynników indywidualnych, wyeksponowano znaczenie czynników środowiskowych - rodziny, a w szczególności ojca. Podjęte badania metodą sondażu diagnostycznego miały na celu ukazać, jak w opiniach badanych uczniów postrzegana jest jego rola. Sondaż pozwolił przedstawić, na ile ojcowie są obecni w ich pierwszych wyborach drogi życiowej i czy towarzyszą w podejmowaniu decyzji związanych z wyborem dalszego kierunku kształcenia. W uzyskanym materiale badawczym zaobserwowano zjawisko braku chęci kontynuowania ścieżki zawodowej ojca. Badana młodzież wyraża pragnienie realizowania własnych pomysłów związanych z wyborem zawodu, biorąc pod uwagę opinię ojców na ten temat. Ojciec jest obecny w procesie decyzyjnym badanej młodzieży, natomiast nie stanowi punktu odniesienia przy planowaniu kariery edukacyjno-zawodowej.