Cu privire la evaluarea dizabilităţii la pacienţii cu bronhopneumopatie cronică obstructivă cu utilizarea clasificării internaţionale a funcţionării, dizabilităţii şi sănătăţii - Diana Condraţchi; Serghei Pisarenco; Constantin Martîniuc (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Scopul: Optimizarea evaluării dizabilităţii la pacienţii cu bronhopneumopatie cronică obstructivă cu utilizarea Clasificării Internaţionale a Funcţionării, Dizabilităţii şi Sănătăţii. Material si metode: Analiza publicaţiilor ştiinţifice selectate din bazele de date medicale (MEDLINE, EMBASE etc.). Rezultate si concluzie: în scopul optimizării abordării dizabilităţii la pacienţii cu bronhopneumopatie cronică obstructivă cu utilizarea Clasificării Internaţionale a Funcţionării, Dizabilităţii şi Sănătăţii (CIF): a fost analizată literatura pe specialitate, selectată din bazele de date medicale (Medline etc.); studiate cu categoriile de incluse în seturile CIF recomandate de OMS şi propuse de un număr de autori care le aplică la pacienţii cu BPOC şi alte boli pulmonare obstructive cronice; a fost reflectată actualitatea problemei, obiectivele nerezolvate, perspectivele cercetărilor ştiinţifice ulterioare şi relevanţa concluziilor acestora pentru sarcinele expertizei medicale şi sociale şi în reabilitarea pacienţilor cu bronhopneumopatie cronică obstructivă