Analiza Wyników w Skokach Lekkoatletycznych Mężczyzn na Halowych Mistrzostwach Świata w Latach 1985-2006 = Analysis of Performance in Athletics Jumping Men on the Indoor World Championships in Years 1985-2006 - Janusz Mikołajczyk; Krzysztof Byzdra; Mirosław Piątek; Maria Kamrowska-Nowak; Robert Stępniak (Kazimierz Wielki University, 2015)
Mikołajczyk Janusz, Byzdra Krzysztof, Piątek Mirosław, Kamrowska-Nowak Maria, Stępniak Robert. Analiza Wyników w Skokach Lekkoatletycznych Mężczyzn na Halowych Mistrzostwach Świata w Latach 1985-2006 = Analysis of Performance in Athletics Jumping Men on the Indoor World Championships in Years 1985-2006. Journal of Education, Health and Sport. 2015;5(12):386-408. ISSN 2391-8306. DOIhttp://dx.doi.org/10.5281/zenodo.35514 http://ojs.ukw.edu.pl/index.php/johs/article/view/2015%3B5%2812%29%3A386-408 http://pbn.nauka.gov.pl/works/682823 Formerly Journal of Health Sciences. ISSN 1429-9623 / 2300-665X. Archives 2011-2014http://journal.rsw.edu.pl/index.php/JHS/issue/archive   Deklaracja. Specyfika i zawartość merytoryczna czasopisma nie ulega zmianie. Zgodnie z informacją MNiSW z dnia 2 czerwca 2014 r., że w roku 2014 nie będzie przeprowadzana ocena czasopism naukowych; czasopismo o zmienionym tytule otrzymuje tyle samo punktów co na wykazie czasopism naukowych z dnia 31 grudnia 2014 r. The journal has had 5 points in Ministry of Science and Higher Education of Poland parametric evaluation. Part B item 1089. (31.12.2014). © The Author (s) 2015; This article is published with open access at Licensee Open Journal Systems of Kazimierz Wielki University in Bydgoszcz, Poland and Radom University in Radom, Poland Open Access. This article is distributed under the terms of the Creative Commons Attribution Noncommercial License which permits any noncommercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author(s) and source are credited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. This is an open access article licensed under the terms of the Creative Commons Attribution Non Commercial License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/) which permits unrestricted, non commercial use, distribution and reproduction in any medium, provided the work is properly cited. The authors declare that there is no conflict of interests regarding the publication of this paper. Received: 10.11.2015. Revised 15.12.2015. Accepted: 17.12.2015.   Analiza Wyników w Skokach Lekkoatletycznych Mężczyzn na Halowych Mistrzostwach Świata w Latach 1985-2006 Analysis of Performance in Athletics Jumping Men on the Indoor World Championships in Years 1985-2006   Janusz Mikołajczyk, Krzysztof Byzdra, Mirosław Piątek, Maria Kamrowska-Nowak Akademia Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku Robert Stępniak Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy   Słowa kluczowe: skok lekkoatletyczny, mężczyźni, Halowe Mistrzostwa Świata. Keywords: athletics jump, men, Indoor World Cup.   Abstrakt Jedną z pochodnych współzawodnictwa sportowego jest wynik sportowy. Zajmuje In istotne miejsce wśród wielu mierników oceny wytrenowania organizmu człowieka, mówi o skuteczności, czy tez o jej braku stosowanych metod treningowych, świadczy o poziomie danej dyscypliny czy konkurencji. Jest podstawową metodą określania postępu w wymiernych dyscyplinach sportowych jaką niewadliwie jest lekka atletyka. Wyniki sportowe w konkurencjach wymiernych uzyskuje się na ogół w warunkach ściśle określonych przepisami i regulaminami zawodów. Posiadają one wszystkie cechy doskonałego pomiaru. Jest to bardzo dobry materiał badawczy. Tak więc przy analizie rozwoju wyników sportowych trzeba oprzeć się przede wszystkim na metodach statystycznych i matematycznych przy równoczesnym wykorzystaniu dużej ilości materiałów statystycznych i informacji poza statystycznych oraz szerokiej analizie przedmiotowej Prowadząc badania nad rozwojem wyników lekkoatletycznych można uzyskać szereg ważnych dla teoretyków i praktyków celów: - można poznać jak przebiegał rozwój wyników lekkoatletycznych na przestrzeni pewnego okresu historycznego, można na bieżąco śledzić zmiany, jakie zachodzą w światowej i polskiej lekkiej atletyce, można oceniać poszczególne sezony, imprezy, regiony, kluby itp. - opracowanie teorii rozwoju wyników lekkoatletycznych pozwoli stawiać prognozy ich rozwoju w przyszłości - na podstawie badań nad rozwojem wyników lekkoatletycznych można wyciągnąć szereg wniosków, dotyczących rozwoju całego sportu, a co najmniej niektórych dyscyplin sportowych, jako że wiodąca rola lekkiej atletyki w sporcie jest bezsporna. (Skowroński, J.1968) Cel pracy Określenie tendencje kształtowanie się wyników w skokach lekkoatletycznych mężczyzn uzyskanych podczas Halowych Mistrzostw Świata w latach 1995-2006. Porównanie wyników w analizowanych konkurencjach. Wskazanie tendencji zmian. Biorąc pod uwagę tendencje rozwojowe wyników z wielu dyscyplinach założono progresje wyników również w skokach lekkoatletycznych na Halowych Mistrzostwach Świata ma przestrzeni ostatnich lat. Materiał pracy i metody badawcze W analizie uwzględnione zostały wyniki uzyskane na Halowych Mistrzostwach Świata począwszy od mistrzostw w 1985r. Paryżu, poprzez kolejne rozgrywające się w 1987r. Indianapolis, 1989r. Budapeszcie, 1991r. Sevilli, 1993r. Toronto, 1995r. Barcelonie, 1997r. Paryżu, 2001r. Maebeashi, 2003r. Birmingham, 2004r. Budapeszcie i kończących materiał badawczy w 2006r w Moskwie.                         Metoda zastosowana w niniejszej pracy to analiza dokumentów. Podstawa opracowania są dane opublikowane w czasopiśmie Lekkoatletyka (1985-1995) i miesięczniku Lekkoatleta (1997-2006) oraz dane opublikowane na stronach internetowych: International Assiocistion of Athletics Federations (IAAF) oraz Polskiego Związku Lekkiej Atletyki (PZLA).                         Materiał ten poddano analizie statystyczno-matematycznej. Obrana metoda opracowana została dla tego typu prac i opiera się na obliczeniu : - średniej arytmetycznej (x) - różnicy między porównanymi średnimi (D) Przedstawiona analiza obejmuje kształtowanie się: • indywidualnych wyników złotych medalistów • średnich wyników medalistów • średnich wyników finalistów Materiał faktograficzny został przedstawiony w postaci tabel i wykresów. Zgodnie z założonym celem pracy w części teoretycznej przedstawiony został cel, określenia tendencje kształtowanie się wyników, porównanie wyników w analizowanych konkurencjach oraz wskazanie tendencji zmian W części praktycznej pracy na podstawie konkretnych danych porównane zostały konkurencje skoków lekkoatletycznych w latach 1985-2006. Jeżeli chodzi o najlepsze wyniki uzyskane przez zawodników w badanym okresie to: W skoku w dal • najlepszy wynik uzyskał Ivan Pedrosso 8.62m.  w Maebashi w 1999 roku • tendencja wzrostowa trwała do 1999r. potem obserwujemy spadek    W skoku wzwyż • Najlepszy uzyskał Javie Sotomayor 2.41m. w Toronto w 1993 roku • Tendencja była wzrostowa do 1993r  potem obserwujemy spadek wyników              W trójskoku • najlepszy wynik uzyskał Christian Olsson 17.83m.  w Budapeszcie w 2004 roku • tendencja zmienna do 1997r , od 1999r. wzrost tendencji wyników              W skoku o tyczce •  najlepszy wynik uzyskał Siergiej Bubka 6.00m w Sewilli w 1991 roku a wyrównał jego wyczyn Jean Galfioni w Maebashi w 1999 roku. • Tendencja zwyżkowa do 1999r , potem obserwujemy spadek wyników Wszystkie konkurencje odznaczały się dużymi zmianami tendencji wyników co zaobserwować można na wcześniejszy wykresach. Zauważyć wiec można iż w konkurencjach  skoku w dal, skoku wzwyż oraz skoku o tyczce kształtowała się tendencja wzrostowa wyników do roku 1999 po którym to roku obserwujemy spadek tejże tendencji. Natomiast jeżeli chodzi o trójskok to mamy tutaj zupełne przeciwieństwo, Do roku 1999 tendencja wyników nie odznacza się wzrostem lecz spadkiem, natomiast już na kolejnych mistrzostwach obserwujemy nagły wzrost tendencji wyników tej dyscypliny.   Abstract One of derivatives is the result of athletic competition sports.