Оцінювання функціонального стану хребта в учнів старшого шкільного віку з порушеннями постави в сагітальній площині - Тетяна Бойчук; Лілія Войчишин (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
У статті наведено результати дослідження функціонального стану хребта в учнів старшого шкільного віку з порушеннями постави в сагітальній площині, які навчаються в гірських школах Українських Карпат. Для оцінювання функціонального стану хребта ми застосували низку тестів і проб, які дають змогу оцінити рухливість хребта у всіх його фізіологічних вигинах, а саме: проби підборіддя-грудина, підборіддя-яремна вирізка, Отта, Томайєра, Форестьє, тести Шобера, Флейшман, на визначення бокової рухливості хребта. Задля встановлення прогресування обмеження рухливості хребта обчислювали хребтовий індекс. Аналіз отриманих результатів показав, що більшість показників, які характеризують параметри функ- ціонального стану хребта, в учнів гірських шкіл Карпатського регіону достовірно відрізняються від аналогічних показників їхніх однолітків, які проживають і навчаються на рівнинних територіях Прикарпаття. Це вказує на те, що в учнів гірських шкіл більш виражені предиктори розвитку дегенеративних процесів хребта в майбутньому. Це аргументує потребу розробки комплексної програми фізичної реабілітації для цього контингенту учнів, адаптованої до умов гірської школи Карпатського регіону.