Specyfika Jasnogórskiej posługi słowa - Piotr Polek (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 1999)
Artykuł zatytułowany: "Specyfika1 posługi Słowa Bożego w sanktuarium w Częstochowie". Tym artykułem Autor wpisuje się w temat sympozjum liturgicznego, które odbyło się w Ląd (Polska), o głoszeniu Słowa Bożego P. Polek, dzieli materię sprawozdania na pięć punktów: Charakterystyka sanktuarium Chiaromonte w nauczaniu Jana Pawła II; Kierunek głoszenia Słowa Bożego; Wymiar teologiczny; wymiar patriótica i wreszcie przesłanie, które wypływa z tej służby Słowa. Autorka dostrzega tu wiele pozytywów, ale i pewne niedociągnięcia. Jeden z nich dotyka czasu, kiedy do odprawiania Mszy używano kilku czytań biblijnych (było tylko 8 wariantów z odczytów). Dziś, gdy "Collectio missarum de beata Maria Virgine" ukazało się także po polsku, Do dyspozycji mamy 46 wariantów, więc i to pomoże poszerzyć tematykę kaznodziejstwo.