Kooperácia a jej rozvoj v podmienkach školskej edukácie ako príprava pre život v demokratickej spoločnosti - T. Jablonský (Czech Pedagogical Society, 2005)
Cieľom predkladaného príspevku je prezentovať základné východiská didaktického modelu kooperatívneho učenia ako jednu z podstatných inovačných foriem školskej edukácie. V kooperatívnom učení môže učiteľ nájsť model, ktorý sa opiera o uznávané teórie, ale ktorý je zároveň rozpracovaný až do úrovne technológie pomáhajúcej učiteľovi v každodennej praxi, a tak pomôcť prekonať žiakom problémy súčasnej spoločnosti, ktoré môžu byť výsledkom práve neschopnosti alebo neochoty spolupracovať. Chceme tiež upozorniť na dôležitosť premeny vyučovacích aktivít učiteľa, premeny chápania školskej výučby a premeny školy ako inštitúcie. Je preto dôležité nájsť priestor pre skutočné efektívne učenie, založené na budovaní poznania v sociálnom kontexte.