PANCREATITE CRONICE LA COPIL - Gabriela Leşanu; Daniela Păcurar; Cristina Becheanu; Raluca Vlad; Mariana Coman; Dumitru Orăşeanu (Amaltea Medical Publishing House, 2012)
Pancreatita cronică (PC) se caracterizează prin infl amaţie cronică, fi broză progresivă, durere şi pierderea funcţiilor endocrină şi exocrină. În 1999 a fost formulată ipoteza episodului santinelă de pancreatită acută (sentinel acute pancreatitis event - SAPE), care sugerează că episodul iniţial de pancreatită generat de stres metabolic sau oxidativ este urmat de infl amaţie recurentă sau cronică care produce fi broză. Celulele stelate pancreatice au fost identifi cate ca având rol cheie în progresia pancreatitei cronice şi în dezvoltarea fi brinogenezei. PC este o afecţiune heterogenă cu un spectru clinic care include: durere, afectarea funcţiilor endocrine şi exocrine pancreatice şi variate complicaţii ce implică organele adiacente pancreasului. Pentru a stabili diagnosticul de PC la adult sunt necesare dovezi histologice, morfologice sau o combinaţie de argumente clinice, funcţionale şi morfologice. Recent, Grupul Internaţional de Studiu pentru Pancreatită la Copil (International Study Group Of Pediatric Pancreatitis) a propus următoarele criterii de diagnostic pentru PC: a) dureri abdominale tipice plus aspecte imagistice caracteristice sau (b) insufi cienţă pancreatică exocrină plus aspecte imagistice sau (c) insufi cienţă pancreatică endocrină plus aspecte imagistice. Etiologia PC este diferită la pacienţii pediatrici comparativ cu pacienţii adulţi. În ultimiii ani s-au realizat progrese remarcabile în cunoaşterea pancreatitei ereditare şi pancreatitei autoimune. În etiologia pancreatitelor cronice diagnosticate la copil pot fi identifi cate cauze obstructive. Pancreatitele cronice obstructive sunt determinate de factori mecanici congenitali sau dobîndiţi. Abordarea terapeutică include măsuri conservatoare (analgetice, antiinfl amatorii, substituţie enzimatică), intervenţii endoscopice, precum şi proceduri chirurgicale. Colangiopancreatografi a retrogradă endoscopică este utilizată ca procedură terapeutică pentru boala biliopancreatică ce generează pancreatita recurentă sau cronică. La cazurile de PC la care modalităţile terapeutice menţionate se dovedesc inefi ciente se poate recurge la pancreatectomie totală cu autotransplant portal de insule pancreatice.