بررسی میزان بقاء 1 تا 10 ساله سرطان پستان در زنان ایرانی: یک مطالعه مرور سیستماتیک و فراتحلیل - آرزو کریمی; زینب مرادی; کورش سایه میری; علی دل‌پیشه; فاطمه سایه میری (Mashhad University of Medical Sciences, 2016)
مقدمه: سرطان پستان، شایع‌ترین بدخیمی عضوی در زنان است که سالانه باعث 19% مرگ و میر در زنان سراسر جهان می‌شود. برآورد میزان بقاء در بیماران مبتلا به این سرطان، می‌تواند به عنوان یکی از شاخص‌های مهم در کنترل بیماری و ارزیابی روش‌های درمانی مورد استفاده قرار گیرد. میزان بقاء سرطان پستان در کشور به صورت پراکنده گزارش شده و اطلاع جامعی در دسترس نیست. در نتیجه مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان بقاء یک تا 10 ساله سرطان پستان در زنان به روش فراتحلیل انجام شد. روش‌کار: در این مطالعه مرور سیستماتیک و فراتحلیل اطلاعات در مورد میزان بقاء 1 تا 10 ساله سرطان پستان در زنان ایرانی در تمام مقالات منتشر شده تا پایان سال 1392 از طریق جستجو در بانک‌های اطلاعاتیIranmedex ، Magiran، SID،PubMed ، web of science، science Direct، Scopus و google scholar با استفاده از کلمات کلیدی و ترکیبات آن‌ها، توسط دو پژوهشگر آموزش دیده به طور مستقل استخراج شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از مدل اثرات تصادفی در متاآنالیز، متارگرسیون و آزمون کوکران توسط نرم افزار STATA(نسخه 1/11) و SPSS (نسخه 16) انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی‌دار در نظر گرفته شد. یافته‌ها: تعداد ۱۷ مطالعه با حجم نمونه ۱۱۹۰۹ نفر وارد فرآیند فراتحلیل شدند. میزان بقاء ۱ ساله سرطان پستان در زنان ایران ۹۴%، ۵ ساله ۷۱% و ۱۰ ساله ۵۶% و میزان بقاء ۲، ۳ و ۴ ساله به ترتیب %۸۳، ۷۹% و ۷۱% برآورد شد. در مطالعات مورد بررسی، کم‌ترین میزان بقاء ۱ ساله مربوط به مطالعه‌ استان اردبیل با میزان بقاء ۸۲% و بیش‌ترین میزان مربوط به مطالعه‌ استان تهران با میزان ۹۹% بود. نتیجه‌گیری: میزان بقاء 1 و 5 ساله سرطان پستان در زنان ایرانی در حد مطلوب می‌باشد و با افزایش سال‌های سپری شده از زمان تشخیص، میزان بقاء کاهش می‌یابد.