Cancerul glandei mamare - maladia întregii civilazații. - Larisa Sofroni (Academy of Sciences of Moldova, 2018)
Cancerul glandei mamare (CGM) actualmente reprezintă cea mai frecventă formă de neoplazii la femei, constituind o problemă majoră cu impact global, cauzată de morbiditate și mortalitate înaltă. Acest articol cuprinde situația epidemiologică a cancerului glandei mamare atât în Republica Moldova, cât și în lume. Astfel,creșterea continuă a incidenței tumorilor maligne ale glandelor mamare favorizează studierea lor sub diverse aspecte. Elucidarea aspectelor epidemiologice ale cancerului mamar s-a bazat pe identificarea incidenței și ponderii în structura generală a tumorilor maligne. Cancerul mamar continuă să fie o problemă de mare actualitate în oncologie deoarece, pe de o parte, frecvenţa morbidității prin această localizare se menţine la un nivel foarte ridicat, iar pe de altă parte, au apărut modalități de reducere a mortalităţii.