Poruchy senzomotorických funkcí ruky pacientů po ischemické cévní mozkové příhodě - srovnání výsledků obvyklého klinického vyšetření a vyšetření pomocí standardizovaných testů (případová studie) The impairments of sensorimotor hand functions in stroke patients - the comparison of the results of a clinical assessment and the assessment utilizing the standard tests (a case study) - Hana Sochorová; Jaroslav Opavský; Jana Vyskotová; Kateřina Macháčková (Palacky University, 2007)
Poruchy senzomotorických funkcí ruky po prodělané cévní mozkové příhodě mají negativní dopad na interakce jedince se zevním prostředím, na provádění běžných denních a pracovních činností a tedy na kvalitu života jako takovou (Carey, 1995). Vzhledem k tomu, že struktura i funkce mozkové kůry jsou schopné modifikace po jejím poškození, hledají se nové postupy terapie, které maximálně podporují plastické změny centrálního nervového systému. Výchozím předpokladem úspěšné terapie je cílené a validní vyšetření všech postižených funkcí ruky diferencovaně i komplexně. V práci prezentujeme výsledky a zkušenosti z vyšetření hospitalizovaných pacientů po cévní mozkové příhodě. Porušené motorické a somatosenzorické funkce jsme hodnotili pomocí testů somatosenzorických a manipulačních funkcí ruky. Na třech kazuistických případech poukazujeme na rozdíly mezi nálezy klinického neurologického a funkčního vyšetření ruky s použitím cíleně zaměřených speciálních testů. The impairments of sensorimotor hand functions after a stroke have a negative impact on the subject's interaction with external settings and on performing common daily and working activities and thus on the quality of his or her life (Carey, 1995). Since the structure and function of the cerebral cortex is capable of after stroke modifications, new therapies are being looked for that support the desirable plasticity of the central nervous system to the maximum. The main condition for a successful treatment is a reliable target focused examination of all hand functions affected by the stroke. This requires both a differentiated and complex examination. This study presents the results and experience of treating patients hospitalized after a stroke. The impaired motor and somatosensory functions have been assessed through somatosensory and manipulation tests. In three case studies, the differences are pointed out between the results of the clinical neurological hand examination and the functional hand examination. Both examinations use target focused specialized tests.