Ortaokul Öğrencileri İçin Dinlemeye Yönelik Tutum Ölçeğinin Geliştirilmesi: Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması - Esra KARAKUŞ TAYŞİ; MURAT ÖZBAY (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2016)
Bu çalışmanın amacı ortaokul (6-7-8) öğrencilerinin dinlemeye yönelik tutumlarını ölçmek için "tutum ölçeği" geliştirmektir. Çalışmanın genelinde 613 öğrenci ile çalışılmıştır. Ölçeğin faktörlerinin belirlenmesi ve güvenirlilik için 364 öğrenciden toplanan veri kullanılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi ile ölçeğin 4 faktörlü bir yapıya sahip olduğu belirlenmiştir. Bu dört faktör, varyansın %48,729'unu açıklamaktadır. Araştırma sonucunda 30 maddeden oluşan bir ölçek ortaya çıkarılmış, Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı 0,824 olarak hesaplanmıştır.