Türkiye'de 2006 ve 2010 Yılları Arasında Hemşirelik Dergilerinde Yayınlanan Makalelerin Değerlendirilmesi - Nuran Güler; Şerife Karagözoğlu; Güngör Güler; Semra Kocataş; Nurcan Akgül-gündoğdu (Hemşirelikte Araştırma Geliştirme Derneği, 2017)
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de 2006-2010 yılları arasında hemşirelik dergilerinde yayınlanan makalelerin çeşitli özelliklerinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışma tanımlayıcı ve retrospektif türdedir. Çalışmaya Ulusal Tez Tarama Merkezi veri tabanları ile Türkiye'de düzenli olarak yayınlanan, editörlü ve çevrimiçi olarak ulaşılabilen 2006-2010 yılları arasında yayınlanmış 11 hemşirelik dergisinin arşivinde yer alan 1013 makale alınmıştır. Bu makaleler araştırmacılar tarafından literatür taraması yapılarak yapılandırılmış bir değerlendirme formu aracılığı ile incelenmiştir. İnceleme sonucunda elde edilen bilgiler SPSS veri tabanında, sayı ve yüzdelikler yardımı ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hemşirelik dergilerinde basılan makalelerin yayın türünün en fazla araştırma makalesi, tanımlayıcı türde ve iki yazarlı olduğu, veri toplama aracı olarak soru formunun kullanıldığı, çalışılan konuların çoğunlukla hasta bakımına yönelik olduğu ve çok azının maddi destek aldığı belirlenmiştir. Sonuç: Araştırmadan elde edilen veriler doğrultusunda Türk hemşireliğinin ortaya koyduğu tanımlayıcı araştırmalar ile bilimsel bilgi üretiminin henüz başında olduğu, bununla birlikte, bilimsel bir disiplin olma ve kendi hemşirelik bilgisini üretme yolunda giderek hız kazandığı söylenebilir. Çalışmanın bulgularına dayanarak, hemşire araştırmacıların tanımlayıcı araştırmalardan ziyade deneysel, metodolojik ve niteliksel çalışmalar yapmaya yönelmesi ve hemşirelik alanında yapılan çalışmaların finansal olarak daha fazla desteklenmesi önerilebilir.