İlköğretim İkinci Kademe Türkçe Öğretim Programının (2005) Amaç-Kazanım Tutarlılığı Açısından Değerlendirilmesi - Hasan Hüseyin MUTLU (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2016)
Bu çalışmada İlköğretim İkinci Kademe Türkçe Öğretim Programının (2005) amaç-kazanımlarının gerçekleşme düzeyinin belirlenmesi ve bu düzey ile öğrencinin derse karşı geliştirdiği tutum arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Aksaray ilinden tesadüfi yolla seçilmiş toplam on sekiz köy, kasaba ve merkez okulunda öğrenimlerini sürdüren 500 ilköğretim ikinci kademe 8. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Amaç ve kazanımları içeren 25 soruluk ölçek hazırlanmıştır. Öğrencilerin Türkçe dersine yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla Türkçe ders kitaplarında yer alan Türkçe dersine yönelik tutum ölçeği uygulanmıştır. Başarı testi sonuçlarına göre öğrencilerin belirlenen amaç-kazanımlara yeteri oranda ulaşamadıkları görülmüştür. Türkçe dersi programında yer alan belirlenen kazanımlarla ilgili erişi düzeyleri ile Türkçe dersine ilişkin tutumları arasında pozitif yönde yüksek olarak kabul edilebilecek anlamlı bir ilişki bulunmuştur.