Silika İle Güçlendirilmiş Maksillofasiyal Silikon Elastomerlerin Fiziksel Özelliklerinin Değerlendirilmesi - Banu Karayazgan Saraçoğlu (Cumhuriyet University, 2011)
Amaç: Yüz protezi uygulamalarında kullanılan silikon elastomerlerde karşılaşılan en büyük problemlerden biri özellikle protez kenarlarda meydana gelen yırtılmalar ve bu sebeple protezin yenilenme ihtiyacıdır. Çalışmanın amacı silikon elastomerleri güçlendirmede kullanılan silikanın farklı oranlarda ilavesinin fiziksel özelliklere etkisini değerlendirmektir.     Gereç ve Yöntem: Çalışmada, silikon elastomerlere %10, 20 ve 30 oranında silika ilave edildi. Daha sonra çekme direnci, uzama yüzdesi, yırtılma direnci ve sertlik değerleri ölçüldü. Çalışma verileri değerlendirilirken niceliksel verilerin karşılaştırılmasında tekrarlayan ölçümlerde varyans analizi ve anlamlılığa neden olan ölçümün tespitinde Post-Hoc Bonferroni Test kullanıldı. Anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi.     Bulgular: Çekme direnci en yüksek olarak %20 oranında silika ilave edildiğinde gözlendi. Uzama oranı ise en fazla saf silikonda ve bunu takiben %10’luk silika ilavesinde görüldü. Yırtılma direnci en fazla %30 silika ilaveli silikonda gözlendi. Bununla beraber sertlik de en fazla bu oranda izlendi.                Sonuç: Silikon elastomerlerine %20’lik silika ilavesi malzemenin mukavemetini pozitif yönde etkilemektedir. Bunun üzerindeki oranlarda yapılan ilavenin yapıyı bozduğu görülmüştür.