PERSPECTIVE PSIHANALITICE ASUPRA DIMENSIUNILOR TRAUMATICE ÎN DEPORTĂRI - Zinaida BOLEA; Anatol NACU (Moldova State University, 2017)
În articol este prezentată o perspectivă psihanalitică asupra fenomenului deportărilor. Autorii analizează conceptele de traumă, doliu, transmitere transgeneraţională a traumei, asociindu-le realităţilor psihice caracteristice deportărilor. La fel, sunt analizate resursele psihologice şi sociale care permit descendenţilor persoanelor deportate să iniţieze un parcurs psihoterapeutic de elaborare a traumei aferente deportărilor. Ipotezele prezentate în articol sunt formulate în baza analizei lucrului psihoterapeutic de sorginte psihanalitică realizat cu descendenţi ai deportaţilor, fiind  prezentate două viniete clinice. LES PERSPECTIVES PSYCHANALYTIQUES DE LA DE LE DIMENSION TRAUMATIQUE DANS LES DEPORTATIONS Dans cet article est décrite une perspective psychanalytique de phénomènes de déportations. Les auteurs analysent les concepts de traumatisme, de deuil, de la transmission transgenerationelle du traumatisme et les associes avec les réalités psychiques spécifiques à la déportation. Également, sont analyser les ressources psychologiques et sociales qui permet aux descendants de personnes déportés initialiser un parcours thérapeutique d'élaboration du traumatisme affilier aux déportations. Les hypothèses présentés dans l'article sont formuler sous la base de l'analyse de travail psychothérapeutique psychanalytique réalisé avec les descendants de dépotes, sous la base de deux vignettes cliniques.