SINIF I. DİV.1 ÇEKİMLİ VAKALARIN TEDAVİ İLE CİNSLER ARASI ÇİĞNEME PATERNLERİ VE OKLÜZYON DEĞİŞİMİ. - Bilgin Giray (Selçuk University, 2018)
Amaç: Amaç: Çalışmamız  Cinsler arası  çiğneme paternlerinin çekimli ve çekimsiz Klas II.Div.1 vakalarında  ortodontik tedavi ile  altıncı ayında görülen değişikliklerin incelenmesidirGereç ve Yöntemler:Büyüme ve gelişimi kısmen bitmiş tedavi olmak istiyen kronolojik yaş ortalaması 16.8 yaş olan Klas II.Div.1      maloklüzyonlu  n=31 bireyde altı ay aralıkla yapılan prospektif klinik çalışmadır. Bu araştırmamızda ;  a) n=18 çekimsiz  klas II Div.1. b) Çekimli KlasII.Div1 n=13  c) Klas II.Div.1 n= 7 Erkek +n=6 Kızdan oluşan tedavi gören maloklüzyonlu bireylerdir. Çekim yapılan grup da  tedavi amacıyla alt ,üst çenede 4 no lu dişler çekilmiştir.Bulgular::  Tedavinin başlangıçında  Çekimsiz ile çekimli grup arasında  Maximum interküspal posizyon sol  (MxlntlTSCANT0) Maximum total Kuvvet/zaman saniye  bir ilişki (P<0.05) görülmüştür. Aynı ilişki Sağ tarafta Maximum interküspal posizyon  (MxlntRTSCANT) da görülmüştürSonuçlar:: Çekimli Class II Div 1 vakalarında Tedavinin altı aylık periodunda Oklüzyon ,çiğneme performasyonu ve JVA  ile TMD (temporamandibular disorder) arasında her bir etkenin doğrudan bir korelasyon göstermemiştir. Ancak tedavi ve gelişim ile cinsler arası  değişim görülmedi ise de  İhtiyatlı yaklaşılarak ilerliyen  zaman periodunda, tedavi sonu ve retansiyon sonunda da gözlenmelidirAnahtar Kelimeler::  Oklüzyon, TMD,JVA