Teorie i narzędzia diagnostyczne w szacowaniu przestępczości powrotnej - Maciej Witold Bernasiewicz (Maria Curie-Skłodowska University, Lublin, Poland, 2019)
Tekst traktuje o teoriach i narzędziach diagnostycznych, które stosują na co dzień dwie służby działające w polskim systemie sprawiedliwości, tj. kuratorzy sądowi dla dorosłych oraz pracownicy działu penitencjarnego w zakładach karnych. Charakterystykę przyjętych w Polsce narzędzi do diagnozy przestępczości powrotnej postanowiono przedstawić w szerszym kontekście różnych generacji metod szacowania recydywy.