بررسی غلظت عناصر مس و روی در دندان¬های شیری کودکان در شهر بیرجند-ایران در سال 1389 - خدیجه پشمی; علی‏رضا پورخباز (Mashhad University of Medical Sciences, 2012)
مقدمه: دندانهای انسان شاخصهای ارزشمندی از گنجایش فلزات در بدن هستند. هدف از این مطالعه تعیین غلظت عناصر روی و مس در انواع مختلف دندانهای شیری کودکان 12-5 ساله شهر بیرجند بود. مواد و روش ها: در تحقیق کابردی حاضر، نمونههای دندان از کلینیکهای دندانپزشکی شهر بیرجند جمعآوری و سپس به روش هضم اسیدی برای آنالیز آماده گردید. نمونههای دندان با استفاده از دستگاه جذب اتمی شعلهای برای تعیین غلظت مس و روی آنالیز شدند. نرمال بودن دادهها توسط آزمون Kolmogorov Smirnove مورد آزمون قرار گرفت و مقایسه بین گروه‌های دندان با استفاده از آزمون آنالیز واریانس One Way ANOVA و مقایسه بین جنس‌های مختلف، با استفاده از آزمونt-test مستقل انجام شد. سطح معنی‏داری 05/0P< در نظر گرفته شد.  یافته ها: براساس نتایج به دست آمده از این مطالعه میانگین غلظت مس و روی در نمونههای دندان به ترتیب برابر با 22/4±44/8 و 81/94±17/218 میلیگرم بر کیلوگرم بود. نتایج همچنین نشان میدهد که میزان مس در دندان پسرها به طور معنیداری بیشتر از دخترها بود، در حالی که از نظر میزان روی اختلاف معنیداری بین دندان پسرها و دخترها یافت نگردید. غلظت عناصر روی و مس وابسته به نوع دندان متغیر بود. نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که دندان‏ها شاخصهای زیستی ارزشمندی هستند. تمام نمونهها غلظت روی بالای 90 میلیگرم بر کیلوگرم داشتند که نشان دهنده این است که بچهها مصرف روی کافی داشتهاند. همچنین دندان پیش بیشترین ظرفیت تجمع فلز مس را از دیگر انواع دندانها داشت. ------------------------------------------------------ # مولف ‏مسؤول، نشانی: بیرجند، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، تلفن:  09186145701   E-mail:  khadijeh_pashmi@yahoo.com