Формування здоров'язберігальних знань та навичок молодших школярів притулку - Юрій Цюпак (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
У статті виконано порівняльний аналіз рівня здоров'язберігальних знань та навичок молодших школярів дитячого притулку і їхніх однолітків із сімей. Результати досліджень показали, що діти, які поступають до притулку, мають недостатній рівень цих знань та навичок. Результати соціологічних досліджень дали змогу визначити, що більшість молодших школярів притулку майже не обізнані зі шкідливістю негативних звичок (тютюнопаління, уживання алкоголю) на здоров'я свого організму; більшість не дотримуються режиму харчування та особистої гігієни; не мають повного уявлення про значимість загартування для зміцнення здоров'я й не загартовують свій організм; не систематично або зовсім не виконують ранкову гімнастику; майже не займалися спортом. Отримані результати підтвердили необхідність проведення з цими дітьми просвітницької роботи з фізкультурно-оздоровчої тематики. Цей аспект покладено в основу експериментальної програми занять "Будьмо здорові". При розробці змісту занять ураховувався рівень здоров'язберігальних знань і навичок молодших школярів дитячого притулку, а також результати медичного огляду, фізичного розвитку та рухової підготовленості. Розкрито вплив експериментальної програми на рівень розвитку здоров'язберігальних знань та навичок дітей притулку.