تعیین روایی و پایایی نسخۀ فارسی پرسشنامه سرسختی ذهنی ورزشی (SMTQ) - ولی اله کاشانی; احمد فرخی; انوشیروان کاظم‌نژاد; محمود شیخ (Sport Sciences Research Institute, 2015)
هدف از پژوهش حاضر تعیین روایی و پایایی نسخۀ فارسی پرسشنامه سرسختی ذهنی ورزشی (SMTQ) بود. بدین‌منظور و جهت تأیید روایی سازه پرسشنامه، 197 ورزشکار مرد و زن ( 106 مرد و 91 زن) با سطوح مختلف مهارتی (مبتدی، ماهر و نخبه) در 10 رشته ورزشی تیمی و انفرادی، به‌صورت نمونه‌گیری تصادفی انتخاب و پرسشنامه‌ها را تکمیل کردند. روش اجرا بدین ‌شکل بود که ابتدا با‌ استفاده از روش ترجمه ـ باز‌ترجمه، پرسشنامه سرسختی ذهنی ورزشی توسط سه متخصص روانشناسی ورزش و سه متخصص آموزش زبان انگلیسی به فارسی ترجمه شد. جهت تعیین روایی سازه پرسشنامه از تحلیل عاملی تأییدی مبتنی‌ بر مدل معادلات ساختاری، همسانی (ثبات) درونی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی زمانی سؤالات (ثبات پاسخ) از ضریب همبستگی درون‌طبقه‎ای به روش آزمون ـ آزمون‌مجدد با چهار هفته فاصله استفاده شد. نتایج پژوهش نشان‌دهنده برازش مطلوب مدل پرسشنامه سرسختی ذهنی ورزشی می‌باشد. نتایج تحلیل عاملی تأییدی نشان داد که شاخص‎های برازندگی (RMSEA=0.06،TLI=0.92،CFI=0.94) از حد قابل قبول و مطلوبی برخوردار می‏باشند و در بخش دیگر همسانی درونی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ نشان داد که خرده‌مقیاس اطمینان 76/0، خرده‌مقیاس ثبات 78/0، خرده‌مقیاس کنترل 72/0و همسانی کل پرسشنامه 76/0 و پایایی زمانی با استفاده از ضریب همبستگی درون طبقه‎ای خرده‌مقیاس اطمینان 74/0، خرده‌مقیاس ثبات 82/0، خرده‌مقیاس کنترل 74/0و کل پرسشنامه 83/0 می‏باشد که بیانگر روایی و پایایی مطلوب نسخه فارسی پرسشنامۀ سرسختی‎ذهنی‎ورزشی می‌باشد. در‌نتیجه، از نسخۀ فارسی پرسشنامۀ سرسختی‎ذهنی ورزشی می‌توان به‌عنوان ابزاری روا و پایا جهت مطالعه و ارزیابی سرسختی‎ذهنی ورزشکاران ایرانی بهره‌گیری نمود.