Функціональний тренінг у процесі занять фізичною культурою учнів старшої школи - Тетяна Олександрівна Лойко (Lesya Ukrainka Volyn National University, 2016)
Соціальне й педагогічне значення порушеної в статті проблеми полягає в тому, що функціональний тренінг передбачає якісно інший підхід до заняття, коли кожен м'яз розглядається як ланка в ланцюзі. Використовуються вправи, у яких бере участь велика кількість м'язових груп. Значна увага приділяється концентрації на тій зоні, яка отримує основну дію, а також тренується здатність людини усвідомлювати своє тіло як єдине ціле. У сукупності цих чинників функціональний тренінг сприяє активному розвитку не лише основних поверхових м'язів, але й глибоко лежачих м'язів-стабілізаторів, більшість із яких ми, як правило, не контролюємо свідомо. Саме ці глибоко лежачі м'язи-стабілізатори є тією базою, із якої починається кожен рух, і опорою для нашого корпуса, який вони утримують у рівновазі.