PAPILOMATOZA LARINGIANĂ JUVENILĂ - Polina ABABII; Vasile GAVRILUŢA; Lucian DANILOV; Mihail MANIUC; Silvia RAILEAN; Svetlana DIACOVA; Daniela BOTNARU; Mihaela PRISACARU (Academy of Sciences of Moldova, 2023)
Papilomatoza laringiana reprezintă o tumoră benignă, ce rezulta din proliferarea conjunctivo-epitelială a mucoasei laringiene. Este o patologie evolutiva, recurentă și extensivă de papilomavirus uman, în special tipul 6 și 11, fiind cele mai agresive. Tratamentul este unul multimodal, de baza fiind microlaringoscopia suspendată cu excizia papiloamelor. Au fost utilizate date din literatura de specialitate cu referire la papilomatoza laringiană și datele statistice acumulate pe parcursul anilor 2010-2022 în cadrul Clinicii "Emilian Coțaga", secția ORL. S-au înregistrat 56 pacienți cu diagnosticul de papilomatoza laringiană. Prevalența genului F/M este de 8:5. Din numărul total de adresări vârsta pacienților a fost cuprinsă între 1-13 ani, dintre care la 5 pacienți, a fost vârsta 2 ani. La copii, papiloamele sunt multiple și recidivează frecvent după ablație, comparativ cu adultul, la care este de obicei singular, însă poate degenera malign. În unele cazuri, la copii papiloamele pot retroceda spontan, după pubertate.