Komunia Święta i jej wspólnototwórczy wymiar w życiu Kościoła - Jacek Możejko (The Francis de Sales Scientific Society (TNFS.PL), 2022)
Na przestrzeni wieków kwestia Komunii Świętej pod obiema postaciami była przedmiotem poważnych sporów. Na Soborze Watykańskim II została uznana za jeden z najważniejszych elementów prowadzących wiernych do Chrystusa. To właśnie dzięki bogatemu znaczeniu, jakim obdarzony jest ten sakramentalny znak. Komunia Święta pod obiema postaciami pozwala uczestnikom liturgii na doskonalszy udział w Eucharystii. Spożywanie Ciała i Krwi Chrystusa jest warunkiem rozwoju prawdziwego życia wewnętrznego. Komunia Święta objawia naszą głęboką jedność z Chrystusem, który zawarł przymierze we własnej krwi. Wprowadzenie Komunii św. pod obiema postaciami ułatwia pełniejsze uczestnictwo w liturgii eucharystycznej, gdyż ułatwia wiernym przeżycie obecności Chrystusa w znaku sakramentalnym. Komunia Święta przyjmowana pod jedną postacią pozwala nam przyjąć cały owoc Eucharystii, natomiast przyjmowanie zarówno Ciała, jak i Krwi Chrystusa wzbogaca i ukazuje w doskonalszym świetle znak uczty eucharystycznej.