Intensivsykepleieres erfaring med deliriumskartlegging i intensivavdelinger - en scoping review - Ingvild Guro Hjelmeland Hole; Hanne Stokkebekk; Anne Marie Sandvoll (Cappelen Damm Akademisk NOASP, 2024)
Bakgrunn: Intensivpasienter er utsatt for delirium. Det er derfor anbefalt med rutinemessig kartlegging av delirium med bruk av kartleggingsverktøy. CAM-ICU er et validert kartleggingsverktøy for å identifisere delirium hos intensivpasienter. Forskning viser at deliriumskartlegging skjer sjeldnere enn anbefalt. Hensikt: Hensikten med studien var å samle eksisterende litteratur om sykepleieres erfaring med bruk av CAM-ICU. Metode: Det ble gjennomført en scoping review basert på Arksey og O'Malleys femtrinnsmodell. Det ble samlet kvalitativ og kvantitativ litteratur på forskningsområdet. Dette ble utført systematiske søk i databasene Embase, MEDLINE, CINAHL og Academic Search Elite. Etter utvalgsprosessen ble totalt 13 artikler inkludert i studien. Funnene ble bearbeidet i en numerisk og en tematisk analyse. Resultat: Flere studier viste at CAM-ICU ble nedprioritert, mens noen av sykepleierne opplevde at verktøyet bidro til bedre pasientvurdering. CAM-ICU kan bedre kommunikasjon og samarbeid når både sykepleiere og leger bruker det. Det er ingen klar enighet om at CAM-ICU er enkelt å administrere, og tilliten til verktøyet er også varierende. Sykepleierne opplevde at CAM-ICU var utfordrende i møte med mekanisk ventilerte og sederte pasienter. Mangel på tid blir også trukket frem, i tillegg til behov for økt kunnskap. Konklusjon: Studien viser varierte erfaringer med nytteverdien og tilliten til CAM-ICU. Tverrfaglig samarbeid ser ut til å være viktig for bruken av CAM-ICU. Det etterlyses mer kunnskap og opplæring i bruk av verktøyet. Studien kan være nyttig ved utarbeiding av implementeringsstrategier for nye kartleggingsverktøy.  ENGLISH ABSTRACT Intensive care nurses' experience with delirium assessment in intensive care units - a scoping review Background: Intensive care patients are at risk of delirium. Therefore, regular use of a delirium assessment tool is recommended. CAM-ICU is a validated assessment tool, developed for intensive care patients. Research shows that delirium assessment occurs less often than recommended. Objectives: The aim of this study was to collect existing literature on nurses' experience using CAM-ICU. Method: A scoping review based on Arksey and O'Malley's five-step model was utilized. Qualitative and quantitative research were collected. Systematic searches were conducted in the databases Embase, MEDLINE, CINAHL, and Academic Search Elite. The searches resulted in 13 articles that were included in the study. The findings were processed in a numerical and a thematic analysis. Results: Several studies showed that CAM-ICU was de-prioritized, while some of the nurses felt that CAM-ICU contributed to a better patient assessment. CAM-ICU can improve communication and collaboration when both nurses and doctors use it. There is no clear consensus that CAM-ICU is easy to administer, confidence in the tool is also variable. The nurses experienced that CAM-ICU was challenging when dealing with mechanically ventilated and sedated patients. Lack of time is also highlighted, in addition to the need for increased knowledge. Conclusion: This study shows varied experience with the utility of, and trust in, CAM-ICU. In particular, the implementation of CAM-ICU in sedated and mechanically ventilated patients is experienced as challenging. The findings point to the fact that interdisciplinary collaboration appears to be important for the use of CAM-ICU. More knowledge and training are requested. This study can be useful when drawing up implementation strategies for new mapping tools.