آموزش‌ و پرورش‌ آینده‌نگر: اهداف‌ و راهکارها - محمدحسین‌ حیدری; محمدجعفر پاک‌سرشت‌; مسعود صفایی‌مقدم (Shahid Chamran University of Ahvaz, 2005)
هدف‌ این‌ مقاله‌ بررسی‌ اهداف‌ و راهکارهای‌، آموزش‌ و پرورش‌ آینده‌نگر است‌ و از دو بخش‌ تشکیل‌ می‌شود. در بخش‌ اول‌ پس‌ از مرور پیشینه‌ آینده‌نگری‌، سه‌ روش‌ اصلی‌ آینده‌نگری‌ معرفی‌ می‌شوند و ارتباط‌ آنها با تعلیم‌ و تربیت‌ مورد بحث‌ قرار خواهد گرفت‌. این‌ سه‌ روش‌ عبارتند از آینده‌نگری‌ تحلیلی‌، نظری‌ و مشارکتی‌. در بخش‌ دوم‌ آراء برخی‌ از آینده‌نگران‌ معاصر بررسی‌ شده‌ و بر اساس‌ آن‌ شش‌ روند کلی‌ برای‌ تحولات‌ جهانی‌ در قرن‌ بیست‌ و یکم‌ بازشناسی‌ می‌گردد. این‌ روندها عبارتند از: پیشرفت‌ سریع‌ علم‌ و تکنولوژی‌، گسترش‌ فناوری‌ اطلاعات‌، جهانی‌ شدن‌، تهدید محیط‌ زیست‌، اشاعه‌ دموکراسی‌ و افزایش‌ آگاهی‌ سیاسی‌ و فرهنگی‌ ملل‌، اقوام‌ و فرقه‌ها. پس‌ از بیان‌ این‌ هفت‌ روند کلی‌، رسالت‌ نظام‌ آموزش‌ و پرورش‌ برای‌ مواجهه‌ با این‌ روندها مورد بحث‌ قرار گرفته‌، سعی‌ خواهد شد که‌ راهکارهایی‌ برای‌ تطبیق‌ و سازگاری‌ نظام‌ تعلیم‌ و تربیت‌ با این‌ تحولات‌ پیشنهاد گردد.