Мініінвазивне лікування гемангіом у дітей - D. V. Konoplytskyі (Group of Companies Med Expert, LLC, Kyev, Ukraine, 2019)
Мета: провести кількісний та якісний аналіз результатів мініінвазивного лікування гемангіом (ГА) зовнішньої локалізації при інтратуморальній гормонотерапії. Матеріали і методи. Проведено аналіз результатів стаціонарного та амбулаторного лікування 117 дітей (81 дівчинка та 36 хлопчиків) з ГА зовнішньої локалізації, що перебували на обліку в клініці дитячої хірургії ВНМУ імені М.І. Пирогова. Результати. Задовільний результат від запропонованого лікування відмічений у 112 пацієнтів, але у 12 (10,26%) хворих після 3-4 ін'єкцій спостерігалась гіпопігментація шкіри, а в 32 (27,35%) випадках - атрофія підшкірно-жирової клітковини, яка повністю відновлювалась до 10-12 місяців після закінчення лікування. Висновки. Інтратуморальне введення тріамценолону та бетаметазону сприяє максимальному збільшенню білків гострої фази запалення до сьомої доби лікування: рівень серомукоїдів перевищував у чотири рази величину показника до початку лікування (0,72±0,05 од. опт. щільності проти 0,18±0,02 од. опт. щільності відповідно, p<0,05), рівень сіалових кислот перевищував у 1,76 разу величину показника до початку лікування (3,52±0,5 ммоль/л проти 2,0±0,3 ммоль/л, відповідно, p<0,05), що свідчить про наявність інтенсивного руйнівного ефекту тканини ГА. Мініінвазивне лікування ГА шляхом інтратуморального введення тріамценолону та бетаметазону дозволяє досягти задовільних косметичних та функціональних результатів у 95,73% хворих, що дозволяє розглядати його в якості альтернативи хірургічному висіченню пухлини.