Rupturile şi perforațiile diastatice de cec consecutive ocluziei intestinale acute tumorale. - Sergiu Revencu; Valentin Mustea; Alexandru Gaitur; Gheorghe Eremiţa; Sergiu Balan; Liuba Strelţov; Dan Revencu (Academy of Sciences of Moldova, 2019)
Ocluziile intestinale acute pe colon în marea majoritate sunt cauzate de cancerul de colon. Evolutiv se pot complica cu rupturi și perforații diastatice de cec. Studiul retrospectiv a cuprins 209 pacienți operați pentru ocluzie colonică canceroasa în ultimii 20 ani. S-a desprins un grup de 29 pacienți, la care s-a instalat un sindrom de ansa închisă, împărțiți în 3 loturi: lot 1 - 17 pacienți cu tumoră ocluzivă pe colon sting și dilatare marcată a colonului cec; lot 2 - 7 pacienți la care de rând cu tumora ocluzivă s-a produs rupturi diastatice sero-musculare a colonului cec; și al 3-lea lot - 5 pacienți la care, pe fundalul ocluziv instalat, a survenit perforația diastatică de cec. Rezultate: toți pacienții operați radical, cu înlăturarea tumorii ocluzive, și a colonului cec compromis. Mortalitatea 2 cazuri ( 6,8%). Concluzii. Rupturile și perforațiile diastatice de cec reprezintă o complicație gravă evolutivă a proceselor tumorale colonice. Actul operator trebuie să rezolve ruptura/perforația diastatică de cec și cauza ocluzivă, realizat prin rezecții optime de colon și conservarea unui segment de colon intermediar, trebuie să aibă viză de rezolvare oncologică. Cuvinte-cheie: ocluzie intestinală, ruptură diastatică de cec.