Prezentarea clinică şi diagnosticul pneumoniilor la pacienţii HIV infectaţi - Eugenia Scutaru (Academy of Sciences of Moldova, 2021)
Infecţiile pulmonare rămân o cauză principală de morbiditate şi mortalitate la persoanele HIV infectate şi una dintre cele mai frecvente cauze de internare în spitale a acestor pacienţi. Deseori stabilirea diagnosticul de pneumonie la pacienţii cu imunitate compromisă este dificilă, existând un spectru larg de infecţii oportuniste (bacteriene, fungice, virale, parazitare, tuberculoase etc.), dar şi o listă extinsă de alte cauze de febră şi modificări imagistice pulmonare, cum ar fi embolii, tumori, atelectazii, sau dezvoltarea simultană a infecţiilor în alte sisteme de organe (digestiv, renal), fiind necesare mai multe investigaţii pentru confirmarea diagnosticului la imunocompromis faţă de pacientul imunocompetent