انسان دانشگاهی و بردگی اکادمیک - شقایق نیک نشان (Shahid Chamran University of Ahvaz, 2023)
برده‌داری در معنی عام به معنای آن است که فرد یا گروهی از انسان‌ها، مایملک فرد، افراد یا گروه‌هایی از انسان‌ها قرار می‌گیرند. بیش از یک قرن است که جهان با این شقّ از مالکیت به مبارزه برخاسته است؛ این نوشتار در صدد است با بازشناسی عمیق‌تر مفهوم بردگی و برده‌داری نشان دهد که نه‌تنها این شکل از مالکیت پایان نیافته؛ بلکه در اشکال پیچیده‌تر پا به عرصه‌ی حیات نهاده و تمرکز مقاله، بیشتر بر حضور برده‌داری در اشکال فرهنگی و آکادمیک آن خصوصاً در آموزش عالی است. از این منظر، در این نوشتار روند تکامل و شکل‌گرفتن تدریجی، شمول، مصادیق و تغییرات صورت‌گرفته در بردگی را با رویکردی تحلیلی - انتقادی مورد بررسی قرار داده و تلاش خواهیم نمود تا فهم مناسبی از معنای برده‌داری در دوره معاصر ارائه شود و بردگی آکادمیک به‌عنوان شقّ متفاوت و نوینی از بردگی معرفی و مورد واکاوی قرار گیرد. نتایج حاصل از این نوشتار نشان می‌دهد، در دنیای امروز دیگر برای تحقق برده‌داری نیازی به احراز رابطه حقوقی -مالکیت نیست؛ بلکه کافی است تا با ابزار فرهنگی شکلی پیچیده‌تر و مستورتر و البته عمیق‌تر از آن را بازتولید کنیم.