Aktif Öğrenme Yönteminin Altıncı Sınıf Öğrencilerinin Yazma Becerilerine Etkisi - Nurettin YILDIZ (Mehmet KURUDAYIOĞLU, 2015)
Bu çalışmada aktif öğrenme teknikleri incelenmiş, bu teknikler yazma eğitimiyle ilişkilendirilmeye çalışılmış ve tekniklere uygun öğretim planı oluşturularak yazma eğitiminde kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Araştırma 2014-2015 eğitim-öğretim yılında seçkisiz olmayan amaçsal örnekleme türlerinden tabakalı amaçsal örnekleme/kota yöntemi kullanılmıştır. Resmi bir ortaokuldaki 78 öğrenci ile yürütülmüştür. Aktif öğrenme tekniklerinden yazma eğitimine uygun olanlar 6. sınıf öğrencilerine beş hafta boyunca uygulanmıştır. Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. Nicel veriler SPSS 20.00 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın nitel verileri ise içerik analizi yöntemiyle analiz edilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda ele alınan altı ön test- son test çifti Kuckartz'ın (2014) beş aşamalı içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre 6. sınıf öğrencilerine uygulanan aktif öğrenme tekniklerinin yazma becerinse uygulanması neticesinde son testte deney grubu lehine anlamlı bir fark çıkmıştır. İçerik analizi sonucunda da deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.