Temporomandibuler eklem iç düzensizliklerinin açık cerrahi ile tedavisi - Şule Kurt; Yakup Üstün (Cumhuriyet University, 2013)
Temporomandibuler eklem hastalıklarıtoplumun büyük kısmını olumsuz etkilemektedir.Bu hastalıkların önemli bir bölümünütemporomandibuler eklemin iç düzensizliklerioluşturmaktadır. İç düzensizliğin sebepleri şiddetlimakro travma, kronik mikro travma veya gelişimselve kazanılmış bozukluklar olarak sınıflandırılabilir.Temporomandibuler eklem iç düzensizliği olanhastaların tedavisi tipik olarak cerrahi olmayantedavi şekilleriyle başlar. Isırma apareyi ile tedavi,diyet düzenlemeleri, steroid yapıda olmayanantiinflamatuar ilaçlar, kas gevşeticiler, nemli ısıveya buz ve fizik tedavinin etkili olduğubulunmuştur. Cerrahi müdahale ancak cerrahiolmayan tedaviler başarısız olduktan sonra uygulanır.Temporomandibuler eklem hastalıklarının cerrahi tedavisinin amacı yeterliçiğneme ve beslenme fonksiyonlarının hastayayeniden kazandırılmasıdır.Bu seminerde,temporomandibuler eklem iç düzensizliklerinin açıkcerrahi ile tedavisinde kullanılan yöntemleri, uzundönem sonuçları ve komplikasyonları sunulmuştur.