Історико-педагогічне джерело та встановлення істини в історико-педагогічній науці (думки крізь призму поглядів Єжи Топольського) - Микола Галів (Khmelnytskyi Humanitarian-Pedagogical Academy, 2013)
У статті автор, спираючись на погляди видатного польського історика і філософа історії Єжи Топольського (1928 − 1998), аналізує і рефлексує над проблемою історико-педагогічного джерела як елемента пізнання минулого. Вказуючи на релятивність джерел, він акцентує увагу на інтерпретаційних можливостях дослідників, які працюють із джерелами, а отже на факторі конструювання історико-педагогічних наративів. Відтак заперечує актуальність кореспондентної теорії істини для історії педагогіки, натомість пропонує концепцію консенсусу як способу осягнення наукової істини.